keskiviikko 26. helmikuuta 2014

Kirjoja kaikkialla


Viime viikolla kävin tunnelmoimassa rakkaassa Rikhardinkadun kirjastossa. Kapusin tokaan kerrokseen, valtasin itselleni lukunurkan ja uppouduin 50 Shades of Greyhini lokoisan puolituntisen ajan. Tähän nimenomaiseen kirjastoon liittyy sen verran lämpimiä muistoja, etten käsitä, miksi en vieraile siellä useammin. Voin palauttaa lapsuudestani mieleeni monet (muistoissani) aurinkoiset lauantait, kun ajoimme koko perheen voimin Espoosta Helsingin ytimeen ja pyörimme kirjaston lastenosastolla. Jostain syystä muistelen lainanneeni kerran Lokki Joonatanin, mutta yhtä hyvin kyseessä saattoi olla mikä tahansa mereen tai saaristoon liittyvä teos.


Myöhemmin olen käynyt kirjastossa omin avuin milloin pänttäämässä ylppäreihin tai pääsykokeisiin, milloin tappamassa aikaa romaanin kanssa. Kirjasto 10 ja Pasilan kirjasto olivat kätevän sijaintinsa vuoksi tukikohtiani gradun kirjoittamisen aikana, mutta jos haluan erityisesti nauttia ympäristöstäni, ovat Rikhardinkatu ja Iso Omena oikeita valintoja. Molemmissa on rauhoittava ja kotoisa tunnelma, ja tunnen niiden lukunurkat ja hyllyt tarpeeksi hyvin välttyäkseni harhailemasta eksyneesti. Kammoan yli kaiken tilanteita, joissa en tiedä tarkasti määränpääni sijaintia, ja joissa joudun haahuilemaan muka huomaamattomasti löytääkseni perille. Koska vältän viimeiseen asti henkilökunnalta avun pyytämistä, aiheuttaa tämä outo ujostelu epämukavia tilanteita esimerkiksi uusissa kahviloissa, kun mun pitäisi löytää vessaan. Tykkään kulkea määrätietoisesti ja reippaasti, joten neuvottomalta näyttäminen on suuri inhokkini.


Mutta takaisin kirjastoihin ja niiden upeuteen. Onko suurenmoisempia paikkoja edes olemassa? Joskus en meinaa käsittää tuuriani, kun valtelen kirjahyllyjen välissä ja tajuan, että kaikki mielikuvituksen rajoja hipovat maailmat, kaikki elämykset ja kaikki fakta ovat noin vain käsilläni. Pääsen tutustumaan mihin tahansa kulttuuriin tai musiikkityylin ilmaiseksi ja helposti. Saan jo niin kovasti tyytyväisyyden tunteita pelkästä kirjastossa oleskelusta, että koen itseni järjettömän onnekkaaksi siitä mahdollisuudesta.

Parasta on erilaisten pokkari- ja bestseller-hyllyjen koluaminen ja ilahduttavien löytöjen tekeminen. Viimeksi annoin itselleni luvan valita parhaat päältä, enkä joutunut pettymään.


1 kommentti:

  1. nice blog.

    タイヤナビ(https://tirenavi.jp )は格安 中古タイヤ ・中古ホイールを取り扱う、埼玉を拠点にした日本最大級のインターネット通販会社です。

    VastaaPoista

Mitä kuuluu?