keskiviikko 29. tammikuuta 2014

Pohjanoteeraus


En käsitä, kuinka tällaisten videoiden ja biisien ilmestyminen on mahdollista vuonna 2014. On lähes huvittavaa, kuinka yhdessä kolmeminuuttisessa pätkässä voi olla joka ikinen mahdollinen asia niin täysin pielessä. En ole seurannut Skandaalin uraa, enkä tiedä onko hän räppäämisensä kanssa tosissaan, mutta oli kyseessä vitsi tai ei, yritys menee pieleen niin että ujeltaa.

Suurin ongelma vastenmielisessä pläjäyksessä on tietysti naisten esineellistäminen. Lyriikoista huokuu olettamus siitä, että naisen treenatessa salilla hän tekee sen ensisijaisesti ulkonäöllisistä syistä ja miestä miellyttääkseen. Skandaali tepastelee salilla pyörivien naisten keskellä kuin maailman kuningas, joka kokee oikeudekseen arvostella sekä naisten ulkonäköä että näiden urheilusuoritusta. Rehvasteleva tapa liikkua osoittaa myös kuinka Skandaali olettaa jokaisen hänen näkökenttäänsä osuvan vartalonosan olevan itsestäänselvästi hänen tartuttavissaan.

Alentavan sanoman lisäksi videota pahentaa entisestään Skandaalin olemattomat räppäystaidot sekä videolla esiintyvien naisten epärealistinen ulkomuoto saliympäristöön nähden (yletön meikkaus ja puuttuva hikoilu). Näistä johtuen Salikissa on surullisen onneton yritys viedä eteenpäin viime aikoina ansiokkaasti räpissä esillä ollutta saliteemaa. Musta Barbaari onnistui hauskuuttamaan ja käyttämään samalla osan saamastaan valtavasta huomiosta aidosti merkittävien kysymysten puimiseen, kuten maahanmuuttajien oikeuksiin. Puhumattakaan sitten Rudysta, joka ansaitsee kovimmat aplodit mukaansatempaavista bodaamiseen liittyvistä biiseistään.

Bongasin videon eräältä miespainotteiselta foorumilta, ja mietittyäni tovin soveliaita vastauksia, tyydyin vain heittämään muutaman leveästi nauravan hymiön videon perään. Tiedän nimittäin jo varsin hyvin, millaisia vastauksia kohtaisin, jos alkaisin tosissani protestoida. Saisin kuulla olevani kateellinen ja katkera siitä, etten ole samassa kunnossa kuin nämä salimisut ja ettei minulla ole kuolaavaa Skandaalia istumassa selkäni päällä aina kun treenaan. Päinvastoin voisin kuitenkin kehua naisten kropat maasta taivaisiin ja taputtaa heidän selkeästi kunnianhimoisille tavoitteilleen painojen nostelemisen suhteen, mutta kun keskiössä ei nimenomaan saisi olla fyysisen ulkomuodon arvostelu suuntaan tai toiseen. Lisäksi koen ongelmallisena, että kukaan naissukupuolen edustaja on ylipäätään suostunut leikkimään mukana näin sortavassa videossa. Toinen reaktio, jota osaisin foorumilla odottaa, on tosikon leima ja kasa huolettomia "älä nyt jaksa suuttua vitsistä"-heittoja. Mutta kun Salikissa ei ole millään tasolla ok, ei vitsinä eikä minään muunakaan.

4 kommenttia:

  1. Vai Skandaalilla olemattomat räppäystaidot :D et taida ymmärtää räpistä hevon vittua.. Ja ylläolevan tekstin perusteella et varmaan hirveesti mistään muustakaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Avaa toki mitä kaikkea en nyt ymmärrä? Ja juu, tökeröllä flowlla ja mielikuvituksettomilla+halventavilla riimeillä ei mun silmissäni loisteta.

      Poista
  2. Voin kertoa sinulle salaisuuden: Skandaali on yksi suomen taitavimpia räppäreitä, saumaton flow ja teknisesti yksi suomen parhaita kirjottajia. Paljon parempi kirjoittamaan kuin esimerkiksi tuo yllä hehkuttamasi Ruudolf (joka on kyllä kova artisti ja tykkään myös hänen musiikista). Mutta ilmeisesti et noista riimihommista ja räppihommista tuon vertaa ymmärrä niin turhaan minä tämän enempää tänne kirjoitan... :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ymmärrän sen, mitä mun korvat kuulee. Mutta ok, kiva kun tarkensit, sillä kuten sanoin, en ole kuunnellut tyyppiä tätä yhtä biisiä enempää. Voihan se olla, että ainoastaan videon mussa herättämät aggressiot aihepiirin ja esitystavan suhteen pilaavat vaikutelman Suomen taitavimmasta räppäristä. Koska nämähän ovat fakta-asioita, joihin löytyy vain yksi oikea vastaus. :)

      Poista

Mitä kuuluu?